Патрон

 

kliment.png      Предполага се, че Климент Охридски е роден някъде из Солунската област, защото от малък съпровождал Методий. Той отива с двамата братя до Моравия и остава до своя учител Методий до неговата смърт.

      Климент е между онези ученици на Кирил и Методий, които са ръкоположени в Рим с духовнически санове. Допуска се, че именно при това ръкополагане Климент е получил името си в чест на Климент Римски, чиито мощи Константин подарява на папата. Когато Методий умира, Климент има учителски сан.
      С Горазд и други славянски духовници той е хвърлен в затвора. Климент е уважаван от всички и широко известен.
      След като е осъден на “вечно изгнание” и прогонен от моравската столица, той се насочва към България. Тук княз Борис добре подготвя условия за неговата дейност, укрепва българската власт в услуга на Климентовото дело. В качеството си на учител в Кутмичевица, Климент прекарва докъм края на 893г. Той обикаля поверената му област и разбива широка проповедническа и църковно - организаторска дейност. Преди всичко обаче подготвя ученици. Неговите ученици са били многобройни - около 3500. Най способните измежду тях стават негови помощници в трудното и благородно дело.
      Климент е напълно погълнат от работата си, отдаден изцяло на обучението на децата и на църковния труд. От подготвените вече свои ученици Климент разпределя във всяка енория по 300 души, които да организират просветата чрез обучение и проповед. Така чрез личен пример и чудесна организация, подпомогнат от официалната българска власт, Климент създава солидна база за богослужение, училищно обучение и книжнина на роден български език.
      Докато в Моравия замлъква в църквите славянската реч и цяла Европа се учи да чете и пише на латински, в Кутмичевица и в Северна България децата се учат и сричат на своя език,, чертаят славянски букви, а в църквата зазвучава проповед и литургия на разбираем за целия народ език. Продължавайки демократичните традиции на Кирил, Климент изгражда в Македония демократичните основи на българското образование. 
      Години по-късно, някъде към 893, по времето когато Симеон става княз на България, той назначава Климент за епископ. Заедно с назначаването на първите български епископи славянската писменост е обявена за официална. В своята проповедническа, църковно-организаторска и книжовна работа Климент си поставя “за образец на своя живот великия Методий” и винаги се стреми да му подражава.
      Климент развива широка литературно-творческа дейност. Неговото творчество е богато и разнообразно. Всички творби на Климент се разпространяват широко из славянския свят. Освен литературно-творческа Климент развива и възпитателна, и църковностроителната дейност. Той построява две църкви. st pantaleimon.png

      Преди смъртта си завещава на епископията и на манастира "Св. Панталеймон" имота си и книгите си. Климент умира през 916г. Погребан е на 27 юли в манастира "Св. Панталеймон" (край Охрид), в който като епископ често се е задържал и където е починал. Скоро след смъртта си е канонизиран от българската църква. Впоследствие заедно с Кирил, Методий и Иван Рилскии става един от най-популярните български светци, почитан и в цяла България.
      Днес, когато оценяваме делото на Климент Охридски, ние заслужено му отреждаме място до великите първоучители Кирил и Методий. Той е първият български епископ, който провежда литургия и въвежда проповед на славянски език. Климент е един от първите организатори на българското училище, поставили обучението на демократични основи. 
      С дългогодишната си учителска, църковна и книжовна дейност, Климент допринася много за славянизирането на българската църква, за утвърждаването на славянската писменост и за укрепване и авторитета на България като просветна държава.Авторски права © 2022 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" - Благоевград. Всички права запазени!
Powered by DELL PowerEdge T20 and Vivacom FiberNet

Време за изпълнение:0.1858 сек.,0.0414 от тях за заявки.БД заявки:18. Сървър памет:1,391kb